Wil je de elektrische auto op het eigen terrein opladen en heb je ook een eigen terrein, garage of een carport waar je de auto kunt parkeren? Dan is het slim om na te denken over een laadpaal. Hiermee kun je elektrische voertuigen, zoals een auto of een e-scooter, opladen. Elektrische voertuigen worden ook steeds vaker verkocht en daarom zien we ook een toename in de verkoop van laadpalen. Maar welke heb je nodig? In deze blog vertellen we er meer over.
Aantal oplaadpunten
De meeste laadpalen hebben een enkel oplaadpunt, maar als je meerdere elektrische voertuigen in je bezit hebt, kan het handig zijn om te investeren in een laadpaal met meerdere oplaadpunten. Bijvoorbeeld als zowel jij als je partner een elektrische auto heeft als iemand binnen het huishouden op een elektrische scooter rijdt. Je kunt daar dus rekening mee houden door voor een laadpaal te kiezen die meerdere laadpunten heeft. Daarmee kun je meerdere elektrische voertuigen tegelijkertijd opladen.
Beveiligingsmogelijkheden
Een laadpaal moet ook de nodige beveiligingsmogelijkheden hebben, zodat niemand ongewild gebruik kan maken. Je wil toch voorkomen dat je voor de kosten van een ander opdraait en dat bijvoorbeeld een buurman stiekem zijn elektrische auto op jouw terrein oplaadt. Daarom heb je er een nodig die je kunt vergrendelen. Dat kan zowel fysiek als digitaal. Bijvoorbeeld een variant met een RFID-systeem, die je dus ook uitsluitend met een pasje kan vergrendelen en ontgrendelen. Of kies voor een laadpaal die je met een app moet en kunt bedienen.
De slimme laadpaal
Een slimme laadpaal is net iets uitgebreider dan een traditionele variant. Deze variant staat in verbinding met het internet en kan doorgaans met een app worden bediend. Ze hebben ook meer functies. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van functies, zoals smart loading, zodat de laadpaal alleen gaat laden als het stroomtarief het laagst is. Je kunt ook tijdschema’s instellen en je kunt rapporten uitdraaien met meer informatie over je laadgedrag. Op die manier kun je ook meer grip krijgen over de kosten die je maakt om een elektrische auto op te laden.
Eenfasige- of driefasige laadpaal
De meeste woningen hebben nog altijd een eenfasige laadpaal aansluiting en je kunt in die situatie alleen eenfasige laadpalen aanschaffen en gebruiken. Het is helaas een feit dat het aanbod zeer beperkt is en dat de meest gangbare versies een driefasige aansluiting vereisen. Gelukkig is er een oplossing, want je kunt bij de netbeheerder een aanpassing aanvragen. Dan wordt de eenfasige aansluiting omgezet naar een driefasige aansluiting. Houd er wel rekening mee dat er op dit moment lange wachtrijen zijn en dat het enkele weken tot zelfs maanden kan duren voordat de aansluiting wordt aangepast. En vergeet ook niet dat er kosten aan verbonden zijn. De kosten voor het aanpassen van de aansluiting van een woning variëren tussen de € 250,- en € 450,-. Afhankelijk van wie de netbeheerder is. Overigens heb je altijd hulp hierbij nodig, omdat het niet is toegestaan dat je zelf een aansluiting van de woning aanpast.
Overtuigd? Schaf dan gelijk een laadpaal voor in huis aan.