Er zijn ruimtes waar je niet een hele keuken nodig hebt maar wel iets dat er in essentie op lijkt: een plek om je handen te wassen, een kopje thee te zetten, een paar hapjes voor de lunch te bereiden of een soepje op te warmen. Vooral op het werk zijn eenvoudige keukentjes heel handig. En dan kom je vaak uit op een goedkoop keukenblok. Geen fratsen of stijlvolle aankleding, gewoon een blokje dat praktisch keukenwerk mogelijk maakt. Van hun ‘looks’ moeten deze blokjes het niet hebben. Meestal bestaat een keukenblokje uit drie naast elkaar geplaatste kastjes, de kraan in het midden erboven. Een keuken op zijn allereenvoudigst.
Met water of watervrij
Waar gewerkt wordt, wordt ook gegeten en gedronken. Dat is de reden waarom keukenblokjes steevast een plekje krijgen op kantoren en bedrijven. Soms iets uitgebreider zoals in een kantine. En dan weer super simpel zoals in een koffiehoek. Ook in facilitaire ruimtes tref je ze wel aan. Ze verschillen nog het meest in lengte. Heb je baat bij een spoelbak en enige werkruimte om broodjes te beleggen? Dan is een blok met een lengte formaat van 180 cm handig. Is het alleen om een koffiemachine op te plaatsen? Dan voldoet een blokje van 140 of 120 cm wel. Een goedkoop keukenblok kun je met of zonder spoelbak kopen. Bij veel kantoren is water uit de kraan wel handig. Zo kun je ook even snel een vaatje schoonspoelen. Keukenblokken met water tap hebben meer voordelen:
- Handen wassen;
- Waterflesjes bijvullen;
- Schoonmaak water om snel iets te moeten reinigen.
Geen spoelbak?
Als water niet nodig is (dat is bijvoorbeeld al aanwezig op een ander nabij punt) dan kun je wel toe met een keukenblok zonder spoelbak. Dan heb je ineens ook meer bergruimte in de kastjes en ook meer werkoppervlak, zelfs al kies je voor een klein blok. Dit type keukenblokken vind je in scholen en kantoorcomplexen maar ook wel in garages. Daar is het dan vaak een mooi punt om je gereedschappen bij elkaar te houden. Wie er goed op let, ziet de blokjes ook in laboratoria, schoonheidssalons en bij tal van winkels. Soms is er een koelkastje in verstopt. Of biedt het ondergrond aan een kleine elektrische kookplaat.
Wat onderscheidt een goedkoop keukenblok van een kitchenette?
De kitchenette is zelden langer dan een meter. Minieme werkruimte dus, net goed om een ontbijtje op klaar te maken. De kitchenette is voorbestemd om in heel kleine ruimtes te kunnen plaatsen. Een keukenblok is snel wat langer maar eenvoudiger. Zou je een koelkastje of een magnetron in en op een keukenblok gaan plaatsen, dan lijkt die al snel op een kitchenette. Je hebt ook nog minikeukens die tot drie meter lang kunnen worden. Dit is eigenlijk al de opmaat naar een volwaardige keuken.
Een goedkoop keukenblok kan groeien en rijden
Een keukenblok heeft boven zijn onderkasten vaak een roestvast staal blad (RVS) of een degelijk houten werkblad. Je koopt zo’n blokje zonder apparatuur maar kunt die later wel benutten om er apparatuur in te zetten of op te zetten. Het gaat dan wel vaak om de mini-varianten van apparatuur, zoals een 1-pits inductieplaatje. Veel keukenblokjes zijn te vergroten, dus je kunt er later gewoon nog een kastje tegenaan zetten. Als je geen water nodig hebt, kun je ook een goedkoop keukenblok aanschaffen op wieltjes.
Bezig je niet veel ruimte in de keuken? Denk dan aan een goedkope kleine keuken.