Wanneer je niet zo goed weet wat voor dumbbell je moet kopen, is het een goed idee om een verstelbare set te kopen. Zo hoef je niet iedere keer nieuwe te kopen en kun je je weg naar een fit lichaam goed opbouwen. Ook voor je portemonnee is het beter om dit te doen, omdat je dus niet telkens opnieuw nieuwe hoeft te kopen. Daarnaast neemt het minder ruimte in beslag om zo’n dumbbell set te kopen, niet iedereen heeft namelijk alle ruimte om grote aantallen aan gewichten kwijt te kunnen. Er zijn verschillende modellen te verkrijgen van verschillende materialen, prijsklassen en natuurlijk gewicht. Je hebt dumbbell van gietijzer, chroom of rubber waar je uit kan kiezen. Bij de gietijzeren dumbbell zit vaak een rubber coating overheen om het meer gebruikersvriendelijk te maken. Er zijn al dumbbell verkrijgbaar vanaf 2 of 4 kilo. Voor iedere starter een beginnende optie mogelijk.

Effectief je bovenlichaam trainen

Het is belangrijk om in je achterhoofd te houden wanneer je vanuit huis gaat trainen, er geen toezicht kan worden gehouden op wat voor manier jij een oefening uitvoert. Wanneer je in een verkeerde positie staat, je tilt te veel of laat iets vallen zijn de kansen op een blessure groter. Wanneer je je heel goed inleest zul je alles op een veiligere manier kunnen doen om de kans om je te bezeren te verkleinen. Met een dumbbell set aan de slag gaan is een goed startpunt voor iedere beginner. Je kunt gemakkelijk afvallen wanneer je deze gebruikt, wat veel mensen niet weten. Je kunt ze inzetten voor meerdere workouts om bijvoorbeeld je squats intensiever te maken, je buik- en rugspieren sterker te maken of om gewoon je biceps, triceps en schouders goed te trainen zodat je met een voldaan gevoel je dag in kan gaan of kunt afsluiten.

Gelijkmatige inspanning met dumbbell oefeningen

Zodra je een work-out gaat doen met dumbbells zul je zien dat je geforceerd wordt om aan beide kanten van je lichaam evenveel inspanning te geven. Wanneer je ze niet gebruikt kan het zijn dat je bijvoorbeeld net iets meer leunt op je ene been, waardoor je dus een minder symmetrisch resultaat gaat krijgen. Veel mensen willen symmetrisch zijn aangezien dit in onze samenleving meer als mooi wordt gezien. Naast dat het mooier is, is het ook handiger om de spieren aan allebei de kanten van je lichaam te trainen. Stel je moet in je dagelijkse leven iets tillen, en je ene arm begeeft het omdat deze net iets minder sterk is, is dat niet fijn. Wanneer je je surfplank op een auto gaat plaatsen wil je dit op de meest makkelijke en snelle manier doen, dus is gelijkmatige spiermassa essentieel om dit in een keer voor elkaar te krijgen.

Vanuit huis of de sportschool?

Ook al loop je meer risico om je te bezeren vanuit huis met dumbbell oefeningen, kan dit natuurlijk evengoed gebeuren wanneer je aan het sporten bent in een gym. Vanuit huis heb je ook vaak een veel grotere kans om echt net iets minder hard door te zetten aangezien in een vertrouwde omgeving bent.