Keepen; het is een beetje een onderbelicht aspect van de voetbal. Voetbal is natuurlijk veruit de meest populaire sport van heel het land, maar over keepen weten veel mensen niet zo veel. Dat is zonde; er is ontzettend veel over te vertellen en het is natuurlijk ook erg belangrijk. Dit komt doordat de keeper ervoor zorgt dat de ballen uit het doel blijven. Hij zorgt ervoor dat er niet gescoord wordt, daar is hij uiteindelijk verantwoordelijk voor. Maar wat je moet je dan weten over een keepersshirt? Dit is een essentieel onderdeel van de outfit van elke keeper. Van Neuer tot aan Courtois en van Cillessen tot aan Casillas; ze droegen er een. Lees je mee over alles over een keepersshirt? 

Een keepersshirt en de functie

Een keepersshirt wordt door elke keeper gedragen. Dat is niet zo bijzonder op zichzelf, maar de uniekheid zit hem in de functie van het keepersshirt. Dat komt namelijk omdat een keeper niet hetzelfde shirt draagt als een andere speler. Niet alleen het design verschilt, maar er zijn meer verschillen. Dit is bijvoorbeeld te zien aan de lange mouwen. Dit is om de armen te beschermen; een bal kan hard aankomen op de blote huid. Daarnaast is er ook genoeg anders dat het keepersshirt onderscheid van een gewoon shirt. Daar vertellen we hieronder meer over, maar voor nu is het belangrijk om te weten dat het hele shirt gemaakt wordt om een keeper te beschermen en ballen goed te kunnen vangen, wat voor een gewone speler natuurlijk helemaal niet belangrijk is. 

De bescherming van een keepersshirt

Ja, we hebben er net al wat over verteld. Toch was dat lang niet alles. Een keepersshirt heeft namelijk nog véél meer beschermende functies. Kijk maar eens naar de padding die op sommige shirts zit. Dit is een soort kussentje dat in het shirt zit om de keeper te beschermen. Waartegen dan? Nou, tegen vallen, stoten en ballen. Een keeper is natuurlijk de hele wedstrijd bezig met duiken, op de grond vallen, spelers tegenhouden die willen scoren als het moet en ga zo maar door. Het keepersshirt moet de keeper dus in meer of mindere mate beschermen met die padding. Dit bevindt zich vaak bijvoorbeeld op de schouders en de ellebogen. Dat is maar goed ook, want dit zijn de gebieden die meestal het hardste worden geraakt bij een val. 

Verdere functies

Er zijn ook nog andere functies van een keepersshirt. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan dingen zoals gripzones. Deze zones bevinden zich op plekken die de keeper gebruikt om de bal te vangen. Als een bal heel hard aankomt, kan de keeper hem een beetje ‘klemmen’ in zijn buik. De gripzones zorgen er dan voor dat de keeper de bal extra goed kan tegenhouden. In combinatie met het gebruik van goede keepershandschoenen kan dit veel meer grip opleveren en dus de keeper in staat stellen zijn werk veel beter te doen. Best belangrijk voor elke keeper die maximaal wilt presteren! 

 

Op zoek naar iets anders? Bekijk dan ook eens keepershandschoenen Stanno.