Vrijwel iedereen is bekend met het krijgen en/of kopen van pakketten voor kerst. Het is dus niet verwonderlijk dat deze traditie al jaren bestaat en niet alleen binnen Nederland. Maar hoe is deze traditie van het kerstpakket precies ontstaan en wat is het en wat doe je erin?
De betekenis van een kerstpakket
Als je kijkt naar het woord kerstpakket zelf dan geeft dat al een hoop weg van de betekenis ervan. Het is namelijk een pakket dat je uitdeelt of krijgt tijdens de periode van Kerst. Je kan het cadeau samenstellen voor een werknemer of zakenrelatie om jouw waardering te laten zien. De ontvanger kan daar dan van genieten tijdens de feestdagen. Het is dus een blijk van waardering waar je de ontvanger mee verwend. Dat kan een werknemer zijn maar ook een ander soort (zaken)relatie.
Het begin van kerstpakketten stamt uit de 19e eeuw
Kerstpakketten zijn in het begin van de 19e eeuw ontstaan als traditie bij de boeren. In die tijd was het namelijk niet vanzelfsprekend om boodschappen te doen of om voedsel te kunnen bewaren. Er bestonden in die tijd nog geen koelkasten en etenswaren moesten buiten bewaard worden. Gelet op de koude temperaturen was dat vaak rond of onder het vriespunt. Dat betekent dat het voedsel daartegen moest kunnen of gepekeld moest worden.
Door het geven van een kerstpakket werd als blijk van waardering luxe producten vergeven om te kunnen nuttigen tijdens de feestdagen. De boeren konden zo op Tweede Kerstdag met hun gezin genieten. Deze traditie spreidde zich al snel uit over andere bevolkingslagen en zo kennen we dit vandaag de dag nog steeds.
Wat is de inhoud van een pakket?
De traditie van kerstpakketten begon met voedselwaren om de boeren te voorzien van luxe producten in de koude en lastige maanden. De pakketten die tegenwoordig worden gegeven zijn enorm divers en kunnen eigenlijk alles bevatten wat je wilt. Je kunt nog steeds kiezen uit traditionele pakketten met voedsel, maar je kan ook je fantasie erop loslaten. Zo kan je bijvoorbeeld een thema gebruiken om het pakket te vullen of een persoonlijke tint met je bedrijfslogo of motto eraan toe te voegen.
Daarnaast kan je ook denken aan grotere cadeaus als het budget hiervoor is. Bijvoorbeeld een cadeaubon voor een hotelovernachting of misschien zelfs een sieraad of wandklok. Je kunt er ook voor kiezen om bijvoorbeeld een DIY, Do It Yourself, pakket te geven of bijvoorbeeld een boompje die je kan opkweken. Of een leuke gadget die het personeel op kantoor kan gebruiken.
Welk budget heb je nodig voor kerstpakketten?
Het budget dat je nodig hebt om een pakket aan te schaffen is zo groot of klein als dat je zelf wilt. Je kan al vanaf 5 euro een pakket aanschaffen, maar je kunt er ook honderden euro’s aan uitgeven. Gemiddeld genomen wordt er zo’n 30 euro uitgegeven aan een kerstpakket met etenswaren. Het is niet ongebruikelijk dat cadeaubonnen ongeveer dezelfde waarde hebben, maar je voor bijvoorbeeld speciale zakenrelaties een duurder cadeau aanschaft.